Recension
En bok om fotografen Sune Jonsson
Jan-Olof Erlandsson
Författare Gunnar Balgård
Format Häftad
Språk Svenska
Antal sidor 128
Utgivningsdatum 2024-07-04
Förlag Västerbotten förr & nu / Mandatus
ISBN 9789189316553
Fotografen och författaren Sune Jonsson dokumenterade med sin kamera Sverige från Västerbotten till Blekinge. Det var inte enstaka nedslag i landet utan ett brett och bitvis ingående fotografiskt skildrande. Han dokumenterade i bild utflyttningen från de små jordbruken i Norrland men även från Småland, bilder om grisuppfödning och landskapen i skilda årstider.
Sune Jonsson föddes i Nyåker i Nordmalings kommun i Västerbotten 1930 och avled 2009 i Umeå. Han flyttade med sina föräldrar till Stockholm vid 16 års ålder där han utbildade sig till fotograf. Hans första bok ”Byn med det blå huset ” utkom 1959, där han återvände till sina hemtrakter.
Författaren Gunnar Balgård, som kände Jonsson sedan 60-talet, har nu sammanställt texter han skrivit om Sune Jonsson i bland annat Västerbotten Kuriren till en bok utgiven av föreningen ”Västerbotten förr och nu”. Den tidigaste texten från 1991, med rubriken ”Förlusten av ett paradis” handlar om boken ”Tiden viskar” i vilken Sune Jonsson dokumenterar paret Berta och Helmer Jonsson och deras sju barn på hemmanet Baggård 3: 35 med häst men utan traktor. Hästen Frank drar plog och hölass och timmer från skogen. Gunnar Balgård menar att fotografen hade en alldeles speciell känsla för dokumentation av hans egna hemtrakter och just denna familjs trägna arbete.
Andra texter beskriver Sune Jonssons dokumentering av bönhus och deras besökare. I åter andra hans arbete i New York och hur han påverkats av amerikanska fotografer bland annat FSA-fotograferna (Farm Security Administration) som skildrade depressionens USA.
Gunnar Balgård redogör för Sune Jonssons arbete i sin bok ”Synliggöraren – Om Sune Jonssons fotokonst” .
”Kontinuiteten först. Det framgår med stor tydlighet hur Sune Jonssons arbetsfält naturligt expanderar. Med en personlig bas i födelseorten Nyåker, växer det ut över Västerbotten först, ut över hela Sverige sedan, och en bit ut i världen till sist. Och dess kärna är bondelivets yttringar, dess förvandling från naturahushåll till marknadsekonomi, från jordens bruk och handakonst till konsumism. Sin generationstillhörighet trogen, har han sina personliga sympatier i den förra epoken. Men med sin sakliga sida vet han att den senare också måste dokumenteras”.
Bland texterna hittar vi:
Verkligheten har alltid företräde.
Om en återvändares tvåspråkighet.
Bönhusen vibrerar.
En vinter och vår med Brobyggarna.
Boken innehåller 11 bilder och naturligtvis vill man se fler men hans bildmaterial är så rikhaltigt att man bör vända sig till hans egna fotoböcker som är väl värda att stå i bokhyllan eller finns att låna på biblioteken. Och befinner man sig i Umeå ska man naturligtvis besöka Västerbottens museum för att titta på hans bilder. Av totalt 24 böcker finns 11 på mitt bibliotek men Gunnar Balgårds bok är en fin ingång till Sune Jonsson.