Gun Kessles bild INDISKA KVINNOR

Gun Kessles bild INDISKA KVINNOR

av mike powers
Gun Kessle, ”Indiska kvinnor”. Teckning 1960-tal. Foto Mike Powers.

Jag fick denna vackra svart-vita tavla ”Indiska kvinnor” som present på min 50-årsdag av henne och andra politiska vänner år 2000. Den är inte daterad men jag är säker på att den gjordes under deras tidigare resor när Gun vistades i Indien med Jan som då jobbade med material till Indien väntar. Vi var en liten grupp som träffades ibland för att tala om olika internationella projekt. Gun var en av de mest jordnära kvinnorna i den progressiva rörelsen. Jag minns att hon och min fru Bodil hade exakt lika röda vinterkappor, som båda tyckte om för att den fyllde sin funktion att hålla  kylan borta. Mode var inte det viktigaste. Hon såg alltid kvinnans roll i produktionen som det avgörande. Här porträtteras fyra kvinnor som i gemenskap bär grödor från fältet till byn för bearbetning. Jag köpte senare även två andra grafiska verk från hennes tid i Asien till mina döttrar som present när de tog studenten: ”Regn i Wang Ling” från Kina och ”Möte under ett träd”  (provtryck) från Afghanistan.

 

Gun Kessle, ”Regn i Wang Ling”. Kina 1984. Foto Webgalleriet Jan Myrdalbiblioteket. Publiceras med tillstånd av Jan Myrdal.