Jussi Björlingmuseet

En kulturskandal i Borlänge!

 

Jussi Björling av Emil Näsvall, 2008. Foto: Calle Eklund/V-wolf [Källa: Creative Commons Attribution]
Jussi Björlingmuséet i Borlänge läggs ned. Detta beslut har tagits av kultur- och fritidsnämnden i Borlänge under ledning av Maslah Omar (S). Leif Stålhammer, som författat detta inlägg, är skådespelare och bosatt i Norberg. Frågan har också behandlats på bloggen lindelof.nu.

 

Leif Stålhammer

 

Anledning sägs vara bristande besöksantal. Uppenbarligen har det aldrig föresvävat denna nämnd att lägga lite krut på att ändra detta.

Men det förutsätter å andra sidan att någon i denna nämnd förstår vem Jussi var, hans storhet i hela världen. Man kommer inte ifrån att han finns djupt i svenska folkets hjärtan, åtminstone för de som föddes före multi-kulti-eran vi nu genomlider. Den som vill kan ännu besöka museét i Borlänge denna månad ut. Muséet är en pärla!

2011 vid hundraårsjubliéet förvånades jag och många med mig över hur lite kulturdepartementet gjorde för att uppmärksamma Jussi Björling. Det verkade som om ledande kulturpolitiker var likgiltiga eller inte förstod vem han var. Men det är svårt att tänka sig en mer folkligt förankrad och älskad konstnär än Jussi. Han hör ju till våra riksklenoder! Hela världens musikliv hyllar honom. I USA finns ett livaktigt Björling-sällskap. Hans många framträdanden på Metropolitan var enorma succéer. Och varje sommar sjöng han på Skansens stora utomhusscen för en publik på flera tusen. Det svenska sällskapet är förresten mycket aktivt och förser ständigt medlemmarna med spännande material, som tips om inspelningar och artiklar . Ett exemplariskt sällskap!  Gå med!

Jussi Björlingsällskapet söker nu ett nytt hem och det bästa vore nog att placera det i Operahuset som  just nu byggs om. Det skulle verkligen vara den ultimata platsen. En lösning som både Operan och museet skull vinna på.  Ett annat alternativ är Musikmuséet, också i Stockholm. Troligen måste skapas en stark opinion för att få till stånd återskapande av museet i Stockholm. Vi måste trycka på hos kulturministeriet och alla som kan ha inflytande på frågan. Staten måste fås att ta sitt ansvar för att vårda och upprätthålla minnet av vår världstenor.

(Inlägget har tidigare publicerats på bloggen 8 dagar.)