Långfilm planeras i Älvdalen

Långfilm planeras i Älvdalen

Björn Rehnström

Maja Daniels, flerfaldigt internationellt prisbelönt fotograf och filmskapare med rötterna djupt i den älvdalska kulturen har ett nytt projekt på gång. Nu ska hon, tillsammans med två kollegor göra en långfilm som belyser häxprocesserna som tog sin början i Älvdalen på ett annorlunda sätt.

– Filmen ska följa den 12-åriga flickan Gertrud Svensdotter fram till att hon anklagas för att ha gått på vattnet. Vår berättelse är inspirerad av domprotokollen och annan dokumentation men är en fri fiktiv tolkning och kommer flyttas från 1600-talet till 2050-talet och därigenom vara en samtida dramatisering om nutida samhällssplittringar och utmaningar som vi står inför, såsom klimatkrisen, berättar hon.

Maja Daniels (privat foto)

En första informationsträff hölls på biblioteket i Älvdalen lördagen den 22 oktober. Och nu söker de älvdalingar, främst barn, men även vuxna som vill vara med som skådespelare i filmen . Även professionella skådespelare ska delta. Det älvdalska språket ska ingå i filmen, men alla skådespelare behöver inte prata älvdalska.

Maja Daniels har sin farmor och farfar i Älvdalen och arbetar som fotograf och filmskapare och undervisar i film på Göteborgs Universitet. Hon har bland mycket annat gjort radioreportage om Älvdalskan för BBC och fotograferat och filmat mycket i Älvdalen.

– Jag har också arbetat i kommunen, bland annat med Skapande Skola där jag för några år sedan hade en workshop för alla kommunens fjärdeklassare som handlade om att berätta personliga berättelser med hjälp av fotoarkiv. Vi använde oss av Tenn Lars Perssons bilder som jag själv också jobbat med i min fotobok ’Elf Dalia’ som handlar om min egen personliga tolkning av en värld som ett språk (älvdalskan) har förmågan att skapa. (Boken vann Svenska Fotobokspriset år 2020 och blev även en resande utställning som visats i bla Umeå, Landskrona, Amsterdam, London och på Teneriffa. Boken är också en del av Viktoria och Albert Museets samling i London.)