Våra vänner okt 2022

Våra vänner okt 2022

Knut Lindelöf, som driver den läsvärda bloggen lindelöf.nu, har recenserat det förra numret av Förr och Nu (nr 3 2022). Under rubriken ”Förr och Nu: Omistlig undanskymd kulturtidskrift knogar på” skriver han bl.a:

”Förra veckan publicerades nummer 3–2022 av digitala tidskriften Förr & Nu. Digital är emellertid inte helt rätt, för de ger även ut sina samlade artiklar som årsböcker. 2017 och 2018 finns, jag hoppas de fortsätter med 2019 och framåt.

Nr 3-2022 är som vanligt intressant. Vad som fångade mig först är den långa ledarartikeln av Örjan Magnusson med rubriken: Vart tar den svenska skolan vägen?’ Den behandlar två viktiga böcker, en nyutkommen av Svensk skola AB av Peter Letmark (Mondial, 2022) och Kunskapssynen och pedagogiken. Varför skolan slutade leverera och hur det kan åtgärdas av Inger EnkvistMagnus Henrekson (red), Martin Ingvar och Ingrid Wållgren (Dialogos 2017).

Artikeln inleds med ett mycket tänkvärt citat av författaren Sven Delblanc’Ett land som föraktar och ringaktar lärarkåren bereder vägen för barbari.

Själv har jag nästan slutat skriva om skolan…, för jag tänker att jag gjort mitt på det området. Men så blir man på gott humör när någon välformulerat skildrar detta, det kanske största kultursveket mot svenska folkets välfärd i hård konkurrens med många andra försummade områden.

I övrigt presenteras ett antal artiklar av hederligt kulturtidskriftformat om bildkonst, teater, litteratur och historia. Per-Olov Käll skriver andra delen i essä om Italiens långa historia ’När Italien blev en nation. Del II’, Anne Lidén om den italienske konstnären Giorgio de Chirico Drömbilder av Italien, torg, hus och statyer’ samt om Pontus Ljungbergs om Pontus Ljungbergs konst och den gåtfulla verkligheten’, en novell av Jan Käll Strävsamhet’ och Adam Wrafter skriver om Teater Tribunalen som sätter upp tjeckisk pjäs från 1937.”

Grundskola på grund II: artiklar 1999 till 2021 av Knut Lindelöf

Skola & inlärning

Mjukband

646 sidor

ISBN-13: 9789180077385

Förlag: Books on Demand

Utgivningsdatum: 10.11.2021

Språk: Svenska